Miért kell a sófogyasztást csökkenteni?
Mert többszörösét fogyasztjuk, mint az egészségesen megengedhető mérték. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013 elején megerősítette korábbi állásfoglalását, melyben felnőtteknek maximum napi 5 g só bevitelét ajánlja, gyermekeknek ennél is kevesebbet. Magyarországon ma egy felnőtt átlagosan 12-17 g sót fogyaszt naponta.
A só nélkülözhetetlen, de csak kis mennyiségben
Nemrég tartotta Londonban a Brit Pszichológiai Társaság az éves konferenciáját, ahol a Kelet-Londoni és a Westminsteri Egyetem kutatói prezentálták a vizsgálati eredményeiket, melyek szerint a tanulók, ha folyadékot visznek be magukkal a vizsgákra, az javíthatja az eredményeiket.
Igyunk is, vagy elég a palack jelenléte?
Ne csak az ünnepek miatt figyeljünk testsúlyunkra.
Lassan megkezdődik a karácsonyi ünnepek miatti visszaszámlálás, és sokan kezdenek fogyókúrába. A diéta helyett azonban az is elég, ha odafigyelünk az elfogyasztott ételek minőségére, tápláló hatására, és nem visszük túlzásba a mennyiségeket.
Új kutatások sora igazolja, hogy valóban a reggeli a legfontosabb étkezés. Nem mindegy azonban, hogy mit eszünk.
Ezeket a betegségeket előzhetjük meg reggelivelMár gyermekkorunkban is arra tanítottak bennünket, hogy a tej élet, erő, egészség, hiszen a legfontosabb kalciumforrásunk, emellett D-vitamint, tejcukrot és teljes értékű fehérjéket is tartalmaz.
Hogyan előzzük meg a csontritkulást?Az étvágytalanság és a válogatás gyakran azonos okra vezethető vissza. A szülők gyakran fordulnak orvoshoz azzal a panasszal, hogy étvágytalan a gyermekük, alig eszik valamit, illetve csak azt eszi meg, ami a fogára való, válogatós.
Hogyan hibázhat a szülő?Több módszer létezik, amelyek segítségével megállapítható az elhízás ténye, illetve annak mértéke. Az elmúlt időszakban egyre inkább elfogadottá vált, hogy a BMI jó jelzőmódszer az elhízottság mértékének meghatározására.
Az elhízás kezdeti jeleiA legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, mert például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat!
Hogyan marad egészséges az étel?Az étel nemcsak az energiát és testünk építőköveit szolgáltatja számunkra, hanem sokrétű hormonszerű hatásainál fogva szervezetünk működésének számos aspektusát módosítja, pl. ki- vagy bekapcsolja anyagcserénket. Így lehetséges pl., hogy bizonyos fehérjegazdag diéták fogyasztanak vagy speciális zsírsavakban gazdag táplálékok csökkentik a gyulladást. A táplálkozástudomány új korszak küszöbén áll.
Diéta a táplálék hormonjai alapjánA szorongás és a hiperaktivitás is megelőzhető?
A Pittsburgh-i Egyetem szakértői szerint az omega-3 zsírsavakban szegény étrend egyre súlyosbodó negatív hatást gyakorol a generációkra, különösen a kamaszokra.
Omega-3 zsírsavak a gyermekek szellemi egészségéért