Az "alultápláltság" gyakran az éhező fejlődő országokhoz kapcsolt kép. Azonban kevesen tudják, hogy rossz tápláltsági állapot azokban a régiókban is előfordul, ahol bőségesen áll rendelkezésre élelmiszer.
Az alacsony testsúly miatt fellépő malnutrícióA túlsúlyos lánycsecsemőknél később nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség és más, metabolikus eredetű rendellenesség, mint a szintén az átlagosnál súlyosabb fiúknál - olvasható az Endokrin Társaság Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM) című szaklapjában.
A születési súly és a diabéteszHa a rostok kerülnek szóba, legtöbbünk rögtön a bélmozgásokra, glikémiás indexre és hasonlókra gondol, pedig a boltok polcain sok ízletes és egyben rostban gazdag élelmiszert találhatunk. De rost és rost között is nagy a különbség.
Ha lehet, akkor a természetest!A biztonságos fogyáshoz nem csodaszerekre, hanem komplex életmódváltásra van szükség - mutatták ki szakemberek 132 korábbi tanulmány összegzése nyomán.
A diéta nem elég
Újabb hátránya van annak, ha látástól vakulásig dolgozunk.
Egy finn kutatás szerint azok a nők, akik a végkimerülésig dolgoznak, nagyobb valószínűséggel esznek többet, mint amennyire szükségük van.
Kerüljük el a kényszerevést
Nemcsak testünket befolyásolja, hanem hangulatunkat, szellemi teljesítményünket is rontja az enyhe vízhiányos állapot; különösen nők esetében.
Vízre mindig szükség van
Felismerik az újszülöttek azokat az aromákat, amelyeket magzati korukban még az anyai táplálék közvetítésével fedeztek fel a méhen belül - idézte francia kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).
A magzatok ízérzékeléseÖt évre tervezett tudományos programot indít a WHO a betegségmentes öregedést legjobban biztosító étrend összeállítására.
Az öregedő Európa számára indított NU-AGE munkaterv kiemelten foglalkozik a 65 évesnél idősebb lakosság optimális ételeinek elkészítésével és terjesztésével.
Mintegy 20 százalékkal ritkább a szív- és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében - derült ki a táplálkozástudomány legtekintélyesebb folyóirata, az American Journal of Clinical Nutrition februári számában megjelent tanulmányból.
A flavonoidok forrásaiA daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát egészséges életvitel mellett csökkenthetjük leginkább, s szakmai körökben is elfogadott megállapítás, hogy étkezési szokásainkon változtatva a vastagbélrák kockázatát is nagymértékben redukálhatjuk.
Ezért is igyunk tejet