Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora kalóriatartalommal bír. Azonban ha mindezeket szem előtt tartjuk, akkor is akadhat olyan információ, amivel olykor még a leginkább egészségtudatos vásárlók sincsenek tisztában.
Sokszor nem mindegy mit, mivel
Az amerikai University of Georgia kutatása alapján a magas zsírtartalmú ételek megváltoztatják a bélben található baktériumháztartást, ezért nem tudjuk észlelni, hogy megtelt a gyomrunk.
Még egy ok, hogy miért együnk belőle minél kevesebbetA friss koleszterinstatisztika alapján a felnőtt lakosság közel felének javasolható az életmódváltás! Ahhoz, hogy javítsunk a koleszterinszintünkön, legalább változtatni kell a táplálkozásunkon, és be kell iktatni a rendszeres mozgást is az életünkbe. Mindkettőt nyáron a legjobb elkezdeni.
Tegyük egészségessé napi ritmusunkatAz avokádó lehet a leukémia elleni harc új eszköze, míg a fahéj egy komponense a kolorektális karcinóma megelőzésében-kezelésében bizonyult hatékonynak.
Hétköznapi élelmiszerekkel súlyos betegségek ellenTáplálkozásunk az ipari méretű élelmiszer-termelés következtében jobban megváltozott az utolsó százötven évben, mint azt megelőzően két évezred alatt.
Egyre "soványabbak"ételeink, alapanyagainkNapjainkban nagy hangsúlyt helyeznek a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, ami felölelheti a csirkehúst, a különféle sajtokat, az olajos magvakat, gyümölcsöket és a vörösbort is. Néhányunknál azonban ezeknek az ételeknek egy része különféle kellemetlen tüneteket, többek között migrént, kiütéseket, orrfolyást idézhetnek elő. A furcsa reakciók a hisztamin intoleranciához köthetőek.
Nem mindegy melyik egészséges ételt választjukVigyázzunk a keresztallergiával!
Nyáron rengeteg friss, ízletes gyümölcs kapható, édesség iránti vágyunkat változatosan kielégíthetjük velük. Ám allergiásként résen kell lenni, bizonyos gyümölcsök ugyanis keresztallergiát válthatnak ki, és súlyosbíthatják a már meglévő panaszokat is.
Melyik ételkombináció okozhat panaszokat?
Megjelent a Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottságának új jelentése, amely az USA érintett minisztériumai számára foglalja össze a legújabb tudományos eredményeket. A változások a koleszterin-, a kávé- és a sófogyasztással kapcsolatos útmutatókat is érintik.
Ehetünk mértéktelenül?A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó bélbaktériumokat - derült ki egy kutatásból.
A gyorsétel megbetegít?A lisztérzékenység (cöliákia) autoimmun betegség, mely vérvétellel és szövettani vizsgálattal mutatható ki.
A nem-cöliákiás glutén szenzitivitásHa sok paradicsomot fogyasztunk, nagy valószínűséggel csökken a stroke előfordulásának a kockázata – állítják a Kelet-Finnországi Egyetem (angol rövidítése: UEF, Kuopio város) tudósai az Amerikai Neurológiai Akadémia szakfolyóiratában, a „Neurológia”-ban megjelent publikációjukban. A szerzők hozzátették, hogy a paradicsomban található likopin nevű antioxidáns az, amely stroke megelőző hatással bír.
Likopin a szív- és érrendszer egészségéért