Az Alzheimer-kórhoz és az azzal rokon betegségekhez vezető molekuláris elváltozások megakadályozására alkalmas funkcionális élelmiszerek gyártása indul el szegedi kutatók fejlesztése nyomán.
Növényi kivonatok az életminőség javításáértTudatosabban választanak és alkalmanként hat százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztanak egy New York-i kávézólánc vendégei, amióta a metropolisz étteremláncaiban kötelezővé tették a menükben a kalória feltüntetését – állapította meg a Stanford Egyetem tanulmánya.
Kalóriabevitell csökkentése törvényi útonRitkábban lesznek depressziósak azok az emberek, akik mediterrán stílusú étrenden élnek, sok zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, teljes kiőrlésű gabonát, halat fogyasztanak – közölték megfigyelésüket spanyol kutatók hétfőn. A jelenség oka azonban nem tisztázott.
Mediterrán ételek és a hangulatA legtöbbünknek fogalmunk sincs, hogy mennyi rostot tartalmaznak azok az ételek, amiket elfogyasztunk. Mégis sokan vannak azok, akiknél az adag duplájára lenne szükség. A szakmai ajánlások szerint naponta 20-35 g élelmi rostot kellene elfogyasztanunk. Főleg a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, magvak és hüvelyesek tartalmaznak élelmi rostokat. Ön vajon mennyit fogyaszt belőlük?
A rostok szerepeTáplálékunk legyen orvosságunk – tanácsolta a nyugati orvoslás atyja, Hippokratész. A keleti orvoslás atyja, Dhanvantari felfedezte egy fűszer, a kurkuma antiszeptikus tulajdonságát, ami a mai tudományos magyarázat szerint az eikozaniod-szintézis befolyásolásán keresztül érvényesül. Élelmiszereink a mai táplálkozástudósok szerint is gyógyszereink, ha megfogadjuk a szakértők tanácsait.
A táplálkozásrólA fiúknak és lányoknak tízéves korig egyforma táplálékra van szükségük, ekkor azonban változás következik be, és a két nem szükséglete tápanyagok tekintetében mindvégig eltér.
Nők és energiabevitel