Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora kalóriatartalommal bír. Azonban ha mindezeket szem előtt tartjuk, akkor is akadhat olyan információ, amivel olykor még a leginkább egészségtudatos vásárlók sincsenek tisztában.
Nagyon sok ember hallani sem akar a vajról, és a hőn áhított karcsúság érdekében a margarin mellett dönt, holott a diétás margarinok kivételével mindkettő közel azonos mértékű kalóriát tartalmaz. A különbség valójában inkább az, hogy míg a vaj dugig van telített zsírsavakkal, a margarinban többnyire telítetlen zsírsavakat találunk.
A grapefruit leve olyan kemikáliákat tartalmaz, amely bizonyos gyógyszerekkel reakcióba lépve, veszélyes mellékhatásokat okozhatnak vagy esetleg semlegesíthetik a gyógyszer hatását. Ezért, ha valaki gyógyszerszedés mellett grapefruitot fogyaszt, mindenképpen tájékoztassa orvosát.
Az egyik legveszélyesebb allergén a mogyoró, ami nagyon súlyos allergiás reakciókat válthat ki, sőt még halált is okozhat. Ezért a mogyoróallergiásoknak alaposan át kell tanulmányozniuk a címkéket, és komolyan kell venniük a „termék nyomokban mogyorót tartalmazhat” figyelmeztetést, még akkor is, ha a csoki vagy cukorka nyilvánvalóan nem mogyorós. Ha a gyártó mogyorót is használ egyéb termékeihez, a gyártási folyamat során a termék mogyoróval „szennyeződhet”, azonban szerencsére ezt a gyártók mindig feltüntetik a csomagolásokon.
Bármilyen meglepő, az alacsony zsírtartalmú étel is hizlal. Alapvető félreértés ugyanis, miszerint az alacsony zsírtartalom egyben alacsony kalóriatartalmat is takar, ezért az alacsony zsírtartalommal csábítgató termékeknél mindig vessünk egy pillantást az összkalória értékére. Mindamellett az is érdekes, hogy a karcsúságot ígérő termékek zsírtartalma sokszor alig kevesebb, mint a normál változatoké.
A hűtött ételek sem mindig biztonságosak. A lényeg a hűtés folyamatossága és az ételek egymástól elszigetelt, higiénikus tárolása. Például, ha a hentestől hozott darált húst a bájos kis malacos mintájú papírba csomagolva lazán bedobjuk a hűtőbe, ne csodálkozzunk, ha a gusztusos húslé, és vele együtt esetleg az E. coli, szépen rácsorog a hűtőben lévő többi élelmiszerre
Mivel a gyümölcsök cukortartalma igen magas, el lehet képzelni, hogy a koncentrált gyümölcslevek mekkora cukortartalommal bírnak. Ezért, ha átszámoljuk a fogyasztással járó kalóriabevitelt, a harmadik pohár, egyébként nagyon egészséges és finom, gyümölcslé után már valószínűleg a víz mellett fogunk dönteni
Az alig illetve félig átsütött steakek rajongóit el kell keserítenünk, mivel a helyzet az, hogy csak a teljesen átsütött hús nevezethető egészségügyi szempontból biztonságosnak. A rózsaszín levet eresztő hússzelet, közepén rózsaszín sávval még nem kapott olyan mértékű hőkezelést, ami biztosan elpusztítja az E.coli baktériumokat. Bár az igazi húsimádók szerint ez nem más, mint a steak megcsúfolása, a húst egészen addig kell sütni, amíg a rózsaszín sáv el nem tűnik. További elszomorító tény, hogy a tatárbeefsteak sem éppen életbiztosítás, ráadásul mivel az E. coli általában a hús felületén tanyázik, a darált hús egészében egyenletesen eloszlik, és garantáltan mindenhová szépen jut belőle.
Nagyon sok fogyókúrázó tévesen azt hiszi, hogy a reggeli elmismásolásával kalóriákat spórol. Ám valójában az történik, hogy a szervezet a nap hátralévő részét tekintve, kalóriahiányra számítva a később magunkhoz vett energiát gőzerővel hasznosítja, ráadásul minél később eszünk, annál kevesebb időnk lesz azt ledolgozni. Egy könnyű reggeli tehát bölcsebb döntés, mint a reggeli teljes elhagyása.
Forrás: Webbeteg.hu