Télen szervezetünk több energiát igényel, hajlamosak vagyunk többet enni, mégis nehezebben férünk az egészséges és friss élelmiszerekhez. Adódik hát a kérdés, hogy mégis miket lehet enni ebben az időszakban, hogy egészségesek maradhassunk?
Az évszakok sorában a tél a mi naptárrendszerünk szerint a negyedik évszak, amelyik lezár egy évet, és megnyit egy újat. A régi rómaiaknál a tavasz, a megújulás évszakának első napja volt az év kezdete, azonban később a tavaszi munkák jobb szervezése miatt az újév napja a mostani januári időpontra került.
Tehát azt is mondhatjuk, hogy munkaszervezési okokból került oly sok ünnep a téli időszakra, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Az előnyöket talán nem is kell részletezni, és a hátrányokról is sokunknak van egészen konkrét elképzelése.
Egészségünk szempontjából a hátrányos dolgok közé sorolható az is, hogy ilyenkor hajlamosak vagyunk többet enni, s ennek elég hamar mérhető és látható eredményei is lesznek. Súlyosbítja ezt a helyzetet még az is, hogy télen nem férhetünk hozzá olyan könnyen az egészségesebb élelmiszerekhez, a friss gyümölcsökhöz, zöldségekhez. Adódik hát az a kérdés, hogy mégis mit kellene tenni, miket lehet enni ebben az időszakban, hogy mégis egészségesek maradhassunk?
Az emberi szervezet természetes folyamata, hogy télen valóban több energiát igényel. Ennek magyarázata az, hogy a hideg időben a testünk hőleadása is növekszik, és ezt követnie kell a hőtermelés növekedésének, ellentétes esetben testhőmérsékletünk vészesen csökkenne. Az ehhez szükséges többletenergiát csak a táplálkozásunk fedezheti, ezért is többet kell ennünk. Azonban ez az emelkedés nem olyan mértékű, hogy a mindennapok során különösebb figyelmet kellene rá fordítani, sokkal inkább jelentős az a szintén fiziológiás folyamat, amelynek során ilyenkor inkább a "nehezebb" zsírosabb ételeket kívánjuk, sokkal erőteljesebb fűszeres ízeket szeretnénk érezni.
Nem lenne teljes a kép, ha ezekhez nem vennénk figyelembe azt is, hogy ilyenkor kevesebb lehetőségünk van mozogni, sportolni (tisztelet a síelést szerető és maguknak megengedő társainknak). Márpedig a kevesebb mozgás kedvez a centiméterek növekedésének és a kilók gyarapodásának.
Hozzáadódik mindezekhez még az is, hogy ilyenkor sorra követik egymást az ünnepek, amit mi általában nagy eszem-iszomokkal teszünk teljessé. A sort indítja a Mikulás, amikor sok-sok édességet kapunk, aztán jön a karácsony az elmaradhatatlan halászlével és édességekkel, a szilveszter és az újév a virslivel és a lencsével, majd a korhelylevessel. A pótszilveszterekről és a farsangi szezonról pedig már ne is beszéljünk. Aztán a téli időszak sok helyen még ma is az elengedhetetlen házi finomságok ideje, gondoljunk csak a vidéki disznóvágások felejthetetlen disznótorosára, a finom tepertőre és az egyéb "disznóságokra". Nos, mindezek miatt lesz az, hogy február végére néhány számmal nagyobb ruhákat kell elővenni, és még szerencse, hogy a téli vastag kabátok sok mindent elrejtenek.
Észrevehetjük azt is ilyenkor, hogy a munkánkban kevesebbet bírunk, hamarabb fáradunk, és ez a tél végéig csak fokozódik, a "tavaszi fáradtság" pedig a tetőt teszi fel minderre. Több betegség kerülget minket, decemberben menetrendszerűen érkezik az első megfázás, aztán ezt követi az influenza és a többi hasonló fertőző betegség. Meggyengül immunrendszerünk, fogékonyak leszünk minden apróbb fertőzésre. Nem is gondoljuk, hogy mindez kapcsolatban lehet táplálkozásunkkal: márpedig a felsorolt problémák gyökere éppen táplálkozásunkban keresendő, a csökkent vitamin- és ásványianyag-fogyasztásunknál.
Forrás: Pilling Róbert HáziPatika.com/