dietetikus, szív, egészség, koleszterinszint, szívbarát étel, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, alkohol, dió, mogyoró, hal, olajos magvak, omega-3

A szívbarát ételek titka

2011-09-07

A férfiakra szokták mondani, de a nőkre is érvényes a mondás: a szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Szó szerint: amit megeszünk, az befolyásolja a szívünk egészségét!

 

 


Az egészséges ételek rendszeres fogyasztása javítja a szívműködést, csökkenti a vérnyomást, összességében jobban fogunk tőlük „működni”. Ki ne hallotta volna már ezeket az örök igazságokat?

 

Az alábbiakban azokat az ételeket foglaljuk csokorba, amelyek a szívműködés szempontjából a legfontosabbnak számítanak. Ha már most is ezeket fogyasztja, folytassa, de ha még jobban esik egy nagy darab szalonna egy vastag karéj kenyérrel, esetleg egy gyorséttermi hamburger, akkor nem árulunk zsákbamacskát: eleinte nem lesz könnyű az átállás. Viszont az eredmény megéri!

 

Általános elv, hogy bizonyos, eddig „rossz”-nak kikiáltott élelmiszerek is lehetnek hasznosak, ha azokat mértékkel és meggondoltan fogyasztjuk, például a zsírok egy része, illetve bizonyos alkoholok. Szintén fontos, hogy az élelmiszereket igyekezzünk minél természetesebb állapotukban megenni, a zöldségeket nyersen, vagy esetleg enyhén párolva.

 

A friss burgonya tele van vitaminokkal és tápláló anyagokkal, de chipsként már az ereinkben lerakódva ássa alá egészségünket. Az egész szem zabpehely kiváló rostanyag, a cukrozott, instant reggelizőpehely viszont nem sok értékes tulajdonságot tud már felmutatni.

 

Lássuk az egészséges ételek 5-ös toplistáját, visszafelé!

 

5. hely: teljes kiőrlésű gabonafélék

 

A teljes kiőrlés során megmaradnak a legfőbb tápanyagok, ellentétben a hántolt és finomított magvakkal, amelyekből már hiányzik a csíra és a rost, de a szervezet számára igen fontos B-vitamin nagy része is elvész. A teljes kiőrlésű gabonafélék jelentősen csökkentik a „rossz” koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát, a rostok pedig az emésztést segítik.

Tipp:

zabpehely kevés fahéjjal vagy friss gyümölccsel ízesítve főzés közben is megtartja értékes összetevőit.

 

4. hely: hüvelyesek

 

Minél több babfélét eszik, annál jobban működik a szíve. Ez lehet fekete bab a mexikói ételekben, ehet chilis babot, de hasonló hatása van a szójababnak és a lencsének is. Az ázsiai konyhából jól ismert szójaszósz is tökéletes összetevője lehet a mindennapi ételeinknek. Igyekezzen elkerülni a konzerveket, amelyek a feldolgozás során elveszítik az értékes összetevőket. Használjon friss hüvelyeseket, amelyeket nem tartósítottak sóval, ráadásul olcsóbb is, mint konzerv változatban! Nemcsak a szívnek jók, de a rák kockázatát is jelentősen csökkentik.

Tipp:

egy teljes kiőrlésű pita megkenve némi humusszal (csicseriborsóból készült krém) ízletes és laktató csemege!

 

3. hely: alkohol

 

Meglepő, ugye? Pedig mértékkel fogyasztva az alkohol jót tesz a szívműködésnek. Természetesen a fél láda sör már túlesik a „mérték” kategóriáján, de naponta 1-2 cent alkoholban áztatott növényi párlat (Jägermeister, Unicum), vagy egy pohár vörösbor esténként csökkenti a vérrögök kialakulását, és pozitív hatással van a „jó” koleszterinszintre.

Csak tényleg vigyázzon a mennyiséggel: a több alkohol nem nagyobb védelmet jelent!

 

2. hely: dió, mogyoró

 

Az olajos magvak telítetlen zsírokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a rák kialakulásának veszélyét, valamint jó irányban befolyásolják a „jó” koleszterinszintet. Emellett a máj működésének is jót tesznek, ami a szervezet fő méregtelenítő szerve.

Tipp:

bármilyen diót és mogyorót ehet, ha az nincs cukorral vagy sóval megszórva, és a nyers rágcsálnivaló egészségesebb, mint a pörkölt változat.

 

1. hely: hal

 

A leginkább ajánlott élelmiszer a szív védelmére az omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halfélék. Ez az összetevő a test egészének jó: az érfalakat rugalmassá teszi, csökkenti a vérnyomást, megakadályozza a szervezetben a gyulladásos folyamatok kialakulását. Segítenek a szívműködésben, olyan, mint egy természetes bio-pacemaker. Csökkenti az érfalakon belüli lerakódásokat.

 

A tengeri halak közt is kiemelt helyet foglal el a lazac, de kiváló omega-3 forrás a tonhal, a hering, a makréla és a kardhal is. A szakemberek azt javasolják, hogy fogyasszon legalább hetente kétszer halféléket az egészségéért.

Tipp:

egy adag roston sült vagy párolt lazac némi spenótsalátával - és biztos lehet benne, hogy sokat tett szíve egészségéért!

 

Forrás: Napidoktor.hu/Sedró Ágnes



Egésszégesen szeretne táplálkozni? A dietetikus segít!