Túlsúlyos vagy elhízott emberekben a fogyás segíthet csökkenteni a rák kockázatát, de a szakértők szerint nem mindegyik étrend mérsékli hatékonyan ezt a kockázatot.
Daxaben Amin, a Texasi Egyetem dietetikusa szerint azok az étrendek nyújtanak valódi védelmet a rák ellen, amelyek életre szóló változtatásokra ösztönöznek az étkezési szokások terén, és az összes élelmiszercsoport nagy választékát tartalmazzák.
A mediterrán típusú étrend élethosszig tartó elköteleződésre sarkall az egészséges táplálkozás iránt, miközben megfelel a rák és a szívbetegség megelőzésére vonatkozó étrendi irányelveknek, például a következőknek:
A másik jó diéta a teljes test típusú étrend, amely a szokásos napi három kiadós étkezés helyett hat-hét kisebb étkezésből áll naponta. A következő rákmegelőző előnyökkel jár:
Amin szerint a rövid távú változtatásokat javasló diéták általában nem látják el a szervezetünket azokkal a tápanyagokkal, amelyekre nap mint nap szükségünk van.
A gluténmentes diéták is egyre népszerűbbek, de a szakértő szerint csak azoknak érdemes ilyen étrendet követniük, akik lisztérzékenységben szenvednek.
A szénhidrátmentes diéta sem jó választás, mert a szénhidrátok teljes kizárásával megfosztjuk szervezetünket legfontosabb energiaforrásától és néhány fontos rákellenes élelmiszertől is, például bizonyos zöldségektől és gyümölcsöktől, a teljes kiőrlésű gabonáktól és a babféléktől.
Forrás: Webbeteg