A rövid távú változtatásokat javasló diéták nem látják el a szervezetünket azokkal a tápanyagokkal, amelyekre nap mint nap szükségünk van.

Egészségvédő étrendek és diéták

2011-08-08

Túlsúlyos vagy elhízott emberekben a fogyás segíthet csökkenteni a rák kockázatát, de a szakértők szerint nem mindegyik étrend mérsékli hatékonyan ezt a kockázatot.

 

 


A mediterrán étrend egészségvédő hatásai

 

Daxaben Amin, a Texasi Egyetem dietetikusa szerint azok az étrendek nyújtanak valódi védelmet a rák ellen, amelyek életre szóló változtatásokra ösztönöznek az étkezési szokások terén, és az összes élelmiszercsoport nagy választékát tartalmazzák.

A mediterrán típusú étrend élethosszig tartó elköteleződésre sarkall az egészséges táplálkozás iránt, miközben megfelel a rák és a szívbetegség megelőzésére vonatkozó étrendi irányelveknek, például a következőknek:

  • Sok zöldség, gyümölcs és más növényi eredetű tápanyag.
  • Só helyett fűszernövények felhasználása ételízesítéshez.
  • A vörös húsok és az alkohol fogyasztásának korlátozása.
  • Vaj helyett egészséges zsírok, például olíva- és repceolaj használata.
  • Hal és baromfihús fogyasztása hetente legalább kétszer.

 

Teljes test típusú étrend

 

A másik jó diéta a teljes test típusú étrend, amely a szokásos napi három kiadós étkezés helyett hat-hét kisebb étkezésből áll naponta. A következő rákmegelőző előnyökkel jár:

  • Zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonák alkotják a napi táplálék legalább felét.
  • A zsírban gazdag ételek korlátozása.
  • Sovány fehérje fogyasztása.
  • Napi rendszerességű testmozgás.

 

Amin szerint a rövid távú változtatásokat javasló diéták általában nem látják el a szervezetünket azokkal a tápanyagokkal, amelyekre nap mint nap szükségünk van.

A gluténmentes diéták is egyre népszerűbbek, de a szakértő szerint csak azoknak érdemes ilyen étrendet követniük, akik lisztérzékenységben szenvednek.

A szénhidrátmentes diéta sem jó választás, mert a szénhidrátok teljes kizárásával megfosztjuk szervezetünket legfontosabb energiaforrásától és néhány fontos rákellenes élelmiszertől is, például bizonyos zöldségektől és gyümölcsöktől, a teljes kiőrlésű gabonáktól és a babféléktől.

 

Forrás: Webbeteg