A tudósok szerint megkérdőjelezhetetlen a súlyfelesleg májkárosító hatása.

Túlsúlyosság: veszély a májra!

2010-12-06

Tudományosan bizonyított, hogy a túlsúlyosság többek között daganatos megbetegedések kialakulásához is hozzájárulhat.
Egy aktuális kutatás az elhízás és a májrák kialakulása közötti összefüggést vizsgálta, s ok-okozati kapcsolatot állapított meg.

 

 


A súlyfelesleg rákot okozhat

 

Az egészségesnél nagyobb testsúly nem csak a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának kedvezhet, hanem a máj daganatos megbetegedését is kiválthatja – bizonyította be egereken folytatott kísérletekkel egy amerikai tudósokból álló kutatócsoport.

A rágcsálók körében ugyanis azt tapasztalták, hogy súlyfelesleg jelenléte mellett már a legcsekélyebb, a májra ható terhelés mellett kialakulhat a rákos betegség.

A jelenséget a máj enyhe, ám krónikus jellegű gyulladása okozza, amelyet a májszövetek között lerakódó zsír és a vérben található, nagy mennyiségű gyulladásserkentő transzmitterek jelenléte eredményezhet.
Bár a megfigyelést mindeddig egerek esetében végezték el, a testben végbemenő számos folyamat egyezése miatt kutatók az emberre nézve is elfogadják a megállapításokat.

 

Ugyanakkor további, emberek bevonásával elvégzett részletesebb vizsgálatok szükségesek annak felderítése érdekében, hogy bizonyos gyulladáscsökkentő szerek használatával megvédhetők-e a túlsúlyosak a májukat fenyegető daganatos betegség veszélyétől.

A tudósok szerint megkérdőjelezhetetlen a súlyfelesleg májkárosító hatása. A méregtelenítésért is felelős szerv megbetegedése mellett a gyomor és bélrendszer-, valamint a vese- és hasnyálmirigy-tumor is szerepel a túlsúlyosság által kiváltott kockázatok között.

Mindeddig ugyanakkor még tisztázatlan, hogy a számos lehetséges közül pontosan melyik a legveszélyesebb rizikófaktor: az egészségtelen táplálkozás, a genetika hajlam, vagy maga a súlyfelesleg?

A kutatók pontosan e kérdés felderítése érdekében tervezték meg az egereken elvégzett kísérletet úgy, hogy a különböző tényezőket egymástól elkülönítve kiszűrhessék a ténylegesen fontos kockázatokat.

 

Nem a zsírfogyasztás, hanem maga a túlsúly az ok

 

A megfigyelés végére bebizonyosodott, hogy nem a kalóriában gazdag táplálkozás jelenti az egyes számú veszélyforrást, hanem maga a túlsúly.

Természetesen a zsírokban gazdag táplálkozás hozzájárul a kockázatot jelentő elhízáshoz, amely a kísérleti egerek esetében ugyanolyan nagy arányban okozott májrákot, mint egy esetleges genetikai beavatkozás.

 

A túlsúlyos állatoknál már csekély mennyiségű vegyszer is a májtumor növekedését eredményezte, ám ugyanez a mennyiség a normál testsúlyú állatoknál semmiféle negatív hatást nem vont magával.

A tumornövelő effektust mindenekelőtt az immunrendszer által termelt két – az IL-6 és a TNF elnevezésű – anyag számlájára írják a tudósok. A két molekula mindegyike bizonyítottan jelen van a túlsúlyosak szervezetében – mind az egerek, mind az emberek esetében –, s enyhe, ugyanakkor állandó gyulladásos állapotot idéz elő különböző szervekben.

A gyulladás következtében a májban elraktározott zsír mennyisége vészesen nagyra nőhet, s ez – öngerjesztő folyamatként – tovább erősítheti a gyulladás mértékét, amely a daganat növekedését serkenti.

 

A kutatók eddig is feltételezték, hogy a túlsúlyosság a gyulladások felerősítése által növeli a daganat kialakulásának kockázatát, ám az aktuális tanulmány a korábbiaknál konkrétabb bizonyítékot szolgáltat, s a lehetséges megelőzésre, illetve a kutatás további irányára is utat mutat.

 

Forrás: WEBBeteg - K.J./http://www.webbeteg.hu