Mind több tudományos adat igazolja, hogy az egészséges étkezés, a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontos tényező a betegségek megelőzése szempontjából. A Preventive Medicine tanulmányában a kutatók a megfelelő életmód betartásához nyújtanak segítséget.
A táplálkozástudomány szakértői hangsúlyozzák, hogy az egészséges életmód alapvető része a korszerű étrend, melynek fontos eleme a zöldségek és gyümölcsök bőséges fogyasztása. És noha ezzel más sokan tisztában vannak, mégis szinte mindenki hajlamos a szabályokat időnként elfelejteni.
Zora Djuric és munkacsoportja olyan módszereket igyekszik kidolgozni, melyek mérhetően javítják a betegségmegelőzési programok betartását. Javasolja, hogy a családorvos kezdje az étkezési tanácsadást úgy, hogy megkéri pácienseit, naplózzák néhány napon át az elfogyasztott táplálékokat. Ennek alapján együtt megbeszélhetik, milyen változtatásra van szükség. A munkacsoport azt vizsgálta, hogyan lehet leghatékonyabban elérni, hogy a páciensek naponta legalább kétszer egyenek gyümölcsöt, zöldséget, viszont valamilyen, egészségtelen táplálékot hagyjanak ki az étrendjükből.
Egészséges, legalább 40 éves felnőtteket véletlenszerűen három csoportra osztottak.
Az egyik csoport minden étkezési információt megkapott tananyag formájában: diétás tanácsokat, táblázatokat, az egészséges ételek listáját.
A második csoport tagjai olyan oktatási anyagot is kaptak, amely saját étkezési szokásaik javasolt változtatását ugyancsak tartalmazta.
A harmadik csoport tagjai minden korábbi anyagot szintén megkaptak, de ezen kívül szakképzett dietetikus három alkalommal telefonon felkereste őket, és vele megbeszélhették tapasztalataikat. Ezek a vizsgálati alanyok kis ellenőrző könyvben vezették az elfogyasztott, egészséges ételek listáját.
Három hónap múlva a dietetikus szakember telefonon valamennyi résztvevőt kérte, hogy sorolják fel az utolsó 24 óra során elfogyasztott ételeket. A harmadik csoportba tartozók lényegesen több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, mint az előző két csoportban lévők.
Forrás: Dr. Matos Lajos - MTI