A gyerekeknél a megfelelő táplálkozás kialakítása mellett nem szabad elfeledkezni a testmozgásról sem.

Mit egyen a gyerek a szünidőben?

2012-06-12

Halat, olajos magvakat, friss gyümölcsöket

 

A nyári szünidőben kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülők megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, és életmódját.


Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegőn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidő alatt a gyerekek csak tovább híznak.

 

Sokan nem megfelelő információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelő minőségű táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet. Írásunk egy, a gyermekeink fejlődéséhez optimális, minőségi étrend kialakításához szeretne segítséget nyújtani.

 

A gyerekkori elhízás problémája

 

A táplálkozásból eredő problémák egyre gyakoribbak a gyermekek körében is. Európában mintegy 22 millió gyermek elhízott és ez a szám évről évre 400 ezer fővel növekszik. Ráadásul a magyar gyerekek 40 százaléka is kövérebb a kelleténél.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a nyár a szezonális gyümölcsök és zöldségek miatt megfelelő időszak lehet a helyes táplálkozásra, a kutatások mégis azt mutatják, hogy a szünidőben a gyerekek többletsúlyt szednek fel.

 

Az elhízás és az egyéb táplálkozási problémák hátterében a túlzott só és cukorfogyasztás, a helytelen zsírfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód áll. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott étkezésre felhívni a figyelmet, hiszen ezzel egészségesebb generációk nőhetnének fel.

 

Fókuszban az esszenciális zsírsavak

 

Nagyon sokszor tévesen a szülők úgy gondolják, hogy egy kisgyermek elhízásának oka főként a túlzott zsírfogyasztás. Holott az emberi szervezetnek, és különösen a növekvő kicsiknek szüksége van zsírokra! A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása különösen fontos, mivel ezeket a szervezet nem tudja előállítani. Például az esszenciális zsírsavak (omega-3 és omega-6) jelentős szerepet játszanak a látás és az idegrendszer fejlődésében, a sejtfalak rugalmasságának fenntartásában, elengedhetetlenek a gyerekek megfelelő növekedéséhez.

 

Nem mindegy azonban, hogy a fiatalok táplálkozásában milyen zsírok szerepelnek. A telített zsírsavakat csökkenteni kell az étrendjükben, hiszen azokat bizonyos mennyiségben egyébként is elfogyasztják húsokkal, tejtermékekkel, és növelni kell a telítetlen zsírsavak szerepét a táplálkozásukban. A transzzsírsavak fogyasztását pedig a teljes energiabevitel 1 százaléka alá kell szorítani! Zsírokból az energiabevitel 10-15%-a kell, hogy származzon, ennek figyelembevételével érdemes a finomított cukrokat és a só mennyiségét leszorítani az étrendben.

 

A helyes zsírbevitel gyerekeknél

 

A javasolt telítetlen zsírsavak, valamint a létfontosságú esszenciális zsírsavak elsősorban az olajos magvakban, halolajban, a növényi eredetű olajokban, és az ezekből készült termékekben, például a jó minőségű margarinokban találhatóak meg, így a gyerekek zsírbevitelének jórészt ezekből kell származnia.

A telített zsírsavak és a transzzsírsavak mennyiségét érdemes csökkenteni, ezek elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben találhatóak, sertészsír, hús, zsíros tejtermékek, vaj. Mivel a transzzsírsavat is ajánlott minimalizálni, ezért érdemes a gyermekek étrendjében a lehető leginkább kiszorítani a különféle chipseket, kész süteményeket, kekszeket, amelyek hidrogénezett növényi olajat, túl sok sót és cukrot tartalmaznak.

 

Ma már a jó minőségű margarinok természetes növényi zsírokból (kókusz és pálmazsír) készülnek, így nincs bennük hidrogénezett növényi olaj, ezért transzzsírsav-tartalmuk elenyésző, ugyanakkor értékes esszenciális zsírokat (omega-3 és omega-6) tartalmaznak.

 

A készen kapható cukros és sós édességek helyett például szendvics ajánlható a gyerekeknek reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. A teljes kiőrlésű gabonával készült péksütemény margarinnal megkenve, zöldséggel és sovány felvágottal kiváló választás lehet. Ezzel kielégíthető a tápanyag-igényük, ugyanakkor esszenciális zsírsavakhoz is hozzájutnak.

 

Gyakorlati táplálkozási tippek a nyári szünidőre

 

A nyári időszak kiváló alkalmat teremt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a kiegyensúlyozott táplálkozással.

 

Táplálkozásuk alapját a teljes kiőrlésű gabonából, finom zöldségekből és gyümölcsökből származó szénhidrátok adják, a fehérje bevitelt sovány húsok, halak és csökkentett zsírtartalmú tejtermékek biztosíthatják.

Az elfogyasztott zsíroknak főként olajos magvakból, növényi olajokból és jó minőségű margarinokból, esetleg halakból kell származnia.

A cukros üdítők helyett az ásványvíz és a natúr gyümölcslevek a legjobb szomjoltók.

Reggelire javasolt a szendvics és a zöldségek fogyasztása sovány tejjel, tízóraira és uzsonnára a legjobb lehet a gyümölcs.

Ebédre és vacsorára zöldségekben és sovány húsokban gazdag ételek kerüljenek az asztalra.

 

A megfelelő táplálkozás kialakítása mellett nem szabad elfeledkezni a testmozgásról sem. A napi testmozgás nagyon fontos a gyerekek életében is. Különösen nyáron érdemes odafigyelni a szülőnek arra, hogy ne a TV vagy a számítógép előtt töltse gyermeke a napot. A rendszeres, szabad levegőn végzett mozgás és a kiegyensúlyozottabb táplálkozás nagyban hozzájárulhat gyermekeink egészséges felnőtté válásához.

 

Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete, HáziPatika.com