Ahhoz, hogy fogaink egészségesek legyenek a mindennapi alapos fogmosás mellett vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségünk van. Csak így lesznek erősek a fogaink, és így tudjuk megelőzni a fogínybetegségeket.
Cikkünkben sorra vesszük azokat a vitaminokat és nyomelemeket, melyek nélkülözhetetlenek fogaink egészségéhez, és azt is megosztjuk Önökkel, mely élelmiszerekben fordulnak elő ezek a létfontosságú vegyületek.
A lakosság jelentős része szenved a fogínygyulladás tüneteitől. Ennek kezelésében és megelőzésben az A-vitaminnak is szerepe van. Növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, serkenti a sebgyógyulást. A-vitamin főként a sárga zöldségekben, a zöld levelesekben, a gyümölcsökben fordul elő, különböző koncentrációban a legtöbb fogkrémben is megtalálható.
A C-vitaminnak a fogíny és a fogágy egészsége szempontjából van jelenős szerepe. Régen a tengerészek C-vitamin hiány következtében skorbutot kaptak, ami miatt kihullottak a fogaik. A hiány megmutatkozhat nyálkahártyavérzések vagy foghullás formájában.
Különösen fontos szerepe van a C-vitaminnak a sebgyógyulásban és a regenerálódásban. Kutatási eredmények szerint a C-vitaminnak szerepe van a parodontitisz megelőzésében. Részt vesz ugyanis a parodontitiszt okozó baktériumok elleni védekezésben. Továbbá segíti a fogíny regenerációját.
A C-vitamin friss gyümölcsökben, zöldségekben fordul elő, különösen magas az eper, a citrom, a kivi, a karfiol, a brokkoli, az édes kömény, a karalábé, a paprika, a kelbimbó és a káposzta C-vitamin tartalma.
Azonban legyen óvatos a citrom fogyasztásával, ne vigye túlzásba! A sok citromsav megtámadhatja a fogzománcot, ami ennek következtében elkezdhet lebomlani.
A D-vitaminnak jelentős szerepe van a fogak és csontok képződésében. A D-vitamin előanyagát a szervezet maga képes előállítani, azonban ez csak UV-fény hatására alakul át D-vitaminná. A D-vitaminhiány oka többnyire a fényhiányban keresendő, és rachitisz kialakulásához vezethet.
A napi dózis hozzávetőleg 5 mikrogramm, aminek eléréséhez 5-10 perc napfényen való tartózkodás szükséges. D-vitamin elsősorban a májban, a tojásban, a tejben és a halakban fordul elő. A D-vitamin legjobban A- és E-vitaminnal együtt fejti ki hatását.
A K-vitamin különösen fontos az egészséges fogak, a csontképződés, a véralvadás, a sebgyógyulás és a vitalitás szempontjából.
Különösen a zöld levelesek, a saláta, a tej, a joghurt és a húsok tartalmaznak sok K-vitamint.
Az ún. álvitamin feltétlenül szükséges minden egyes sejt energiatermeléséhez. Ha elegendő mennyiségben van jelen, az jó hatással van az immunrendszerre. Hiánya az egész szervezet legyengüléséhez vezet. A fogínygyulladás is sok esetben visszavezethető a Q10-koenzim hiányára.
A Q10-koenzim elsősorban a belsőségekben (máj), olajos halakban (szardínia, makréla), olajos magvakban (pl. pisztáciában), hüvelyesekben, szezámmagban, napraforgómagban, növényi olajokban, fejes káposztában, hagymában fordul elő.
A kalcium ásványra szüksége van a szervezetünknek a csontok és a fogak felépítéséhez. Kalcium különösen nagy mennyiségben fordul elő a tejben, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben, és a káposztában. A napi igényt már egy pohár tej is fedezi.
A kalciummal együtt a foszfor fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. A D-vitamin segíti a foszfor és a kalcium felvételét. Nagyon fontos a foszfor és kalcium aránya, melynek körülbelül 1:2,5-nek kell lennie, hogy az egészségre pozitív hatással legyenek. A napi igény kb. 1,5 gramm. Foszfor megtalálható a sajtokban, a szójalisztben, a búzacsírában és a búzapehelyben.
A fluor hatékonyan gondoskodik arról, hogy elkerüljük a fogszuvasodást. A fluor beépül a fogba, és gondoskodik a fogzománc szilárdságáról. A fluor hatékonyan megakadályozza a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását.
A napi fluor igényünk kb. 1 milligramm, hozzájuthatunk, ha ivóvizet, ásványvizet, halat, zöld vagy fekete teát fogyasztunk. Azonban vigyázzunk, mert a tea elszínezheti és károsíthatja a fogzománcot.
A fogak egészségéhez tehát szükség van egy sor vitaminra és ásványi anyagra. A legjobb, ha szervezetünk vitamin- és ásványi anyag igényét természetes forrásból biztosítjuk, vagyis egészségesen, változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozunk. Ezeket az anyagokat, ha szükség van pótlásukra, táplálékkiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük.
Előtte azonban kérjük ki dietetikus, orvos vagy fogorvos véleményét, mert a vitaminok és ásványi anyagok túladagolása káros hatással is lehet szervezetünkre.
Összefoglalva: A vitaminok és ásványi anyagok fontosak a fogak és a száj egészsége szempontjából. Az egészséges és változatos táplálkozás biztosítja a megfelelő vitaminellátottságot. Ha mégis szüksége van vitaminkészítmények szedésére, beszélje meg orvosával, milyen készítményt javasol, hogyan adagolja, meddig szedje.
Forrás: WEBBeteg – B. M.