Európában a megvásárolt élelmiszer 25-30%-át kidobjuk, legtöbbjét eredeti csomagolásában.

Hogyan együnk egészségesen és olcsón

2011-08-24

Elterjedt az a hibás vélekedés, hogy az egészséges étkezés drága. Bár igényel némi többlettervezést és átgondolást, mégis lehet egészségesen étkezni korlátozott költségvetésből is.

 

 


Egy 2010-es, az aktuális gazdasági válság szociális hatását figyelő Flash Eurobarometer felmérés azt találta, hogy öt európaiból legalább egynek, legalább egy alkalommal nehézséget okozott az élelmiszerek, vagy más napi szükségletek megvásárlása a felmérést megelőző tizenkét hónapban.

Az ingatag pénzügyi helyzet következtében a lakosság próbálja csökkenteni kiadásait, amelynek egyik nyilvánvaló célpontja az élelmiszerszámla.

 

Olcsóbb otthon főzni

 

Egy friss, amerikai tanulmány felmérte a táplálkozási ajánlásoknak megfelelő élelmiszerek vásárlásának költségét egy szupermarketben, összehasonlítva, elsősorban a kényelmi ételek fogyasztásával a modern éttermekben. A szupermarketekben vásárolt élelmiszerek közé tartoznak a nagy tételben vásárolt gyümölcsök, a fagyasztott zöldségek, a csirkemell, a sovány húsfélék, a tésztafélék, a kenyerek, a reggelizőpelyhek és a tejtermékek. A modern étteremhálózatokban vásárolt étkezések tipikusan a következőkből álltak: szendvics, csirkefalatkák, sült hasábburgonya, gyümölcslé, kávé vagy cukros üdítők.

 

A vizsgálat kiderítette, hogy a kényelmi táplálkozás energiaegységre jutó költsége 24%-kal magasabb az otthon elkészített ételekből állónál. Mindazonáltal, ez a számítás nem vette figyelembe sem az egyéni közüzemi költségeket, sem az élelmiszerek megvásárlására és elkészítésére fordított időt. Így valamivel alacsonyabb lehet az összesített megtakarítás. Sajnos hiányoznak az összehasonlításhoz szükséges európai adatok.

 

Nem kell mindenből biot venni

 

A táplálkozási útmutatók (és sok esetben a dietetikus is) csak kis mennyiség fogyasztását javasolják az olyan költséges élelmiszerekből, mint a (vörös)hús, halak, szárnyasok és sajt. Valójában többet kellene fogyasztanunk a bab és lencsefélékből, rizsből, tésztafélékből. Gyakorlatilag ez több babot és kevesebb húst jelent a chilinkben, vagy kevesebb sajtot a tésztaszószban.

Már több weboldal is működik, amelyek kifejezetten olcsóbb recepteket mutatnak be.

A hagyományos élelmiszerek biztonságát figyelembe véve, a sokkal drágább bio élelmiszerek étrendbe való felvétele nem minden esetben indokolt.

 

Kuka helyett fagyasztó

 

Európában a megvásárolt élelmiszer 25-30%-át kidobjuk, legtöbbjét eredeti csomagolásában. Ez főként azért van, mert vagy megromlik az alapanyag, mire oda jutunk, hogy elkészítsük, vagy egyszerre túl sokat főzünk, és kidobjuk a maradékot. Weboldalak is születtek, hogy segítsenek minket az élelmiszerveszteség minimalizálásában, gyakran adnak ötleteket az adagok optimalizálásához, az élelmiszerek hosszabb frissen tartásához, és recepteket a maradékok felhasználásához.

 

Tippek takarékos, egészséges étkezéshez

 

  • Tervezz előre! Szánj fél órát a heti menü megtervezésére, nézd meg a receptkönyveket, vagy keresgélj a világhálón, ahol sok ötletet találhatsz az olcsó és egészséges étkezéshez.
  • Vásárlás előtt ellenőrizd, mi van a konyhaszekrényben, készíts listát a további szükséges hozzávalókról.
  • Egyél, mielőtt vásárolni indulsz, ez segíthet megelőzni az impulzus vásárlást, ugyanis éhesen hajlamosak vagyunk sokféle felesleges dolgot a kocsiba tenni. Lehetőleg a gyereket hagyd otthon, amikor vásárolni mész, különben könnyen beindul a „nyaggatógép”.
  • Vásárolj idénygyümölcsöt és -zöldséget.
  • A hűtőben/konyhaszekrényben tedd előre a lejáratközeli élelmiszereket.
  • A veszteség elkerülésére mérd ki az adagokat.
  • Keress recepteket a maradékok hasznosítására.
  • Főzz dupla adagot, és a felét fagyaszd le egy másik napra.
  • Menj el szedd magad akcióra, ott olcsón hozzájuthatsz finom idényzöldséghez, -gyümölcshöz.
  • Fogjatok össze barátokkal, munkatársakkal, és vásároljatok nagyobb tételben közvetlenül a termelőtől.

 

Az eredmény: összeillő hozzávalók, romlásra ítélt összedobált alapanyag helyett; minden este időt takarítasz meg azzal, ha tudod, hogy aznap mit kell főznöd; egészségesen ízletes étkezés, amely nem fogja kimeríteni a családi kasszát.

 

Forrás: EUFIC, Tudatosvasarlo.hu