A candida sokkal elterjedtebb és veszélyesebb annál, hogy legyintsünk rá egyet. Rendkívül gyakori a népesség körében, és súlyos betegségek egész sorát okozza. Ki gondolna arra, hogy túlszaporodtak benne a gombák, amikor “csak” allergiás, pattanásos, vagy éppen székrekedésben szenved.
A candida egyik leglátványosabb és legkönnyebben megérthető gonosztette az elhízás. Emberek millióinak ütközik egyre nagyobb nehézségbe a normális testsúly megőrzése, visszanyerése, mert leküzdhetetlen vágyakozást éreznek bizonyos ételek iránt, gyakran tör rájuk kontrollálhatatlan zabálási kényszer; mindezek eredménye a folyamatos csalódás és a megállíthatatlan testsúlynövekedés. Sokan sóvárognak pl. alkohol és mindenféle cukrok, szénhidrátok után. Azzal csak kevesen vannak tisztában, hogy a szervezetükben végbement gomba-túlszaporodás okozza a fenti rémisztő jelenségeket. Még kevesebben tudják, hogy a candidát egyensúlyba lehet hozni, ezáltal visszanyerve a normális testsúlyt és az elvesztett életerőt.
A candida nem káros, sőt hasznos is lehet, ha megfelelő arányban van jelen szervezetünkben. Azonban az antibiotikus kezelések, fogamzásgátló tabletták, a szteroid gyógyszerek indokolatlan használata valamint a modern étrend károsító hatásai miatt a legtöbb ember szervezetében kórosan túlszaporodott. Ahogy terjed szervezetünkben a gombás fertőzés, úgy vagyunk egyre inkább képtelenek ellenállni az alkohol, cukor és egyéb szénhidrátok iránt érzett sóvárgásnak. Azt hisszük, hogy mi sóvárgunk, pedig csak a gombáink követelik a nekik járó finom falatokat. Évmilliók óta élünk együtt a gombákkal, ezalatt szert tettek arra a képességre, hogy igényeik szerint módosítsák tudatunkat. Ha a candida megéhezik mi már rohanunk is a hűtőhöz valami jó kis cukros falatért.
Nem, a candidát nem lehet véglegesen eltávolítani a szervezetből. Ráadásul kis mennyiségben feltétlenül szükséges az egészséghez is.
A candida diéta lényege az, hogy megvonjuk a táplálékát. Nem ehetünk cukrokat (semmilyen formában), liszttel készült termékeket, élesztővel készült termékeket ( bor, kenyér, sajt) stb. A diéta hatására a candida és mi is éhezni kezdünk, a gomba visszaszorul. Az éhezést persze nem mi bírjuk tovább; amint a diétán lazítunk, a gomba ismét elszaporodik, mert számára még mindig ideálisak a körülmények szervezetünkben. Ez persze nem azt jelenti, hogy vidáman tömhetjük magunkat csokoládéval, mert úgyis mindegy. Mindenképpen törekedni kell az egészséges táplálkozásra (zöldség, gyümölcs, teljes gabona, hüvelyesek).
Ha nem akarjuk, hogy a májunk tönkremenjen, inkább ne. Májunkat már amúgy is meggyengítette a candida által folyamatosan termelt alkohol. Hiába nem alkoholizálunk, a gombák által folyamatosan termelt alkoholmennyiség olyan nagy, hogy az a vérből is kimutatható. A gyógyszer abbahagyása után természetesen minden visszazökken a régi kerékvágásba, amennyiben a gombák továbbra is ideális életfeltételeket találnak.
Talán ez a legjobb megoldás. Ha a gomba nem találja meg a számára ideális létfeltételeket, szaporodása lelassul, szervezetünk képes lesz visszaszorítani. Ennek egyik lehetséges módja, ha probiotikumokat szedünk. Ezek a baktériumok csak számunkra barátságosak, a gombáknak barátságtalannak számítanak. Tejsavas közeget hoznak létre, melyben a gomba egyszerűen elpusztul. Ihatunk élőflórás joghurtot is, de ez nem a candida kezelésére van kitalálva, a benne lévő élő baktériumok száma nem elegendő ahhoz, hogy a szervezetünkben élősködő akár kilónyi gombát kiszorítsa. Mindenképpen javasolt nagy csíraszámú probiotikumkészítmény legalább néhány hónapon át tartó alkalmazása.
Forrás: Szimpatika